Prima dată pe SPD-uri

Acronimul SPD vine de la Shimano Pedaling Dynamics și desemnează un set de pantofi și pedale de bicicletă dezvoltat inițial de firma Shimano (deși numele s-a extins în vocabularul urban pentru a desemna orice tip de pantof care se “agață” de pedală). Sună destul de înfricoșător, iar la prima încercare, chiar este un pic intimidant.

Pantofii au în talpă o placă rezistentă (din plastic sau metal) ce culisează (după un pic de chin specific unui începător) într-o scobitură a pedalei. După un click știi că ești “una cu bicicleta” și poți pedala în condiții de eficiență sporită, însă și cu ceva șanse pentru 2-3 căzături ușorare.

De ce oare ai vrea să porți astfel de pantofi? La rândul meu, fiind începătoare pe bicicletă, m-am întrebat foarte serios anul trecut dacă și când aș putea să fac trecerea către pantofii cu plăcuțe. Instinctul inițial de conservare a cedat în fața cifrelor vehiculate în diverse studii care susțin că sistemul pantofi + pedale poate reduce efortul necesar pentru parcurgerea unei anumite distanțe cu 5 până la 15%. Eficiența vine în primul rând datorită noului tip de pedalat pe care ești forțată să îl practici (unul în care tragi și împingi pedalele în același timp), iar confortul crește datorită păstrării unei poziții optime în ansamblul talpă-pedală pe durata întregului antrenament.

În mod cert nu ai nevoie de complicația SPD dacă practici ciclismul recreațional sau folosești bicicleta pentru deplasarea pe distanțe scurte în oraș (o pereche de pantofi sport sau chiar o pereche office cu toc pot să se achite de datorie). Însă dacă ai decis că dorești să obții mai mult de la fiecare tură, antrenament sau competiție, alăturându-te numărului tot mai mare de cicliste amatoare care folosesc pantofi cu plăcuțe, iată câteva sfaturi practice:

  • Adu-ți aminte că toată lumea a trecut printr-o etapă de acomodare pe SPD-uri!
    Chiar și campioni ai Turului Franței au avut o “primă dată” care, cel mai probabil, s-a soldat cu câteva dificultăți și chiar mici julituri. În perioada de acomodare este de așteptat să “uiți” uneori să desprinzi pantofii atunci când decizi să cobori de pe bicicletă. Se întâmplă, uneori se întâmplă în public (la semafor, în fața blocului) și face parte din farmecul acestui sport. Ridică-te nonșalant, zâmbește publicului și pornește mai departe.
  • Folosește inițial pedale și plăcuțe mai prietenoase
    Nu toate plăcuțele și pedalele sunt la fel. În general pantofii pentru mountain-bike au plăcuțe mai mici din metal care se desprind mai ușor decât cele pentru ciclismul de șosea. Dacă poți să alegi, atunci e mai bine să începi cu astfel de plăcuțe (chiar și cicliști experimentați folosesc plăcuțe mai prietenoase în anumite curse)
  • Reglează rezistența pedalelor la minim
    Pedalele au un arc ce poate fi reglat în funcție de preferințe pentru a elibera mai ușor sau mai greu pantofii înainte de a coborî de pe bicicletă. La primele ieșiri, foloșeste rezistența minimă (reglajul se face simplu, cu ajutorul unei șurubelnițe). Ba chiar poți să rămâi cu reglajul inițial mai mult timp, nu va ști nimeni.
  • Încearcă să exersezi în casă prinderea și desprinderea
    Mișcarea de prindere și desprindere nu este una dificilă, însă merită exersată de câteva ori în siguranță. Dacă nu ai home-trainer, poți să urci pe bicicletă sprijinită de un perete sau susținută de un prieten binevoitor.
  • Fă prima plimbare cu SPD-uri departe de trafic și ochi critici
    Alege o alee de parc largă și liberă, sau o străduță puțin circulată în care să te simți în siguranță. Exersează câteva zeci de porniri și opriri până simți că stăpânești mișcarea. Este foarte posibil să ți se pară ușor inconfortabilă experiența, însă după câteva ieșiri vei uita că ai pedalat vreodată cu altfel de pantofi.
  • Poartă un strat în plus de protecție
    Căzăturile din prima etapă a SPD-urilor sunt, de cele mai multe ori, extrem de ușoare, la viteze mici (spre zero) și fără consecințe dureroase. Totuși un strat în plus de haine îți poate mări încrederea în tine: poartă o bluză cu mânecă lungă, pantaloni lungi (sau genunchiere, dacă ai), mănuși și evident o cască. Și nu uita buna dispoziție!
  • Fă loc în garderoba ta pentru pantofii SPD
    Din experiență știu că pantofii SPD arată minunat alături de pantofii cu toc, ghetuțele de iarnă sau pantofii sport. Este foarte posibil să ți se pară ușor inconfortabilă experiența “SPD” la primele ieșiri, însă după câteva nu-ți vei mai imagina pedalatul fără astfel de pantofi.
  • (bonus) Participă la Road Grand Pink – primul concurs de ciclism feminin din România
    Indiferent dacă decizi să faci trecerea la SPD-uri, sau preferi să pedalezi cu pantofi obișnuiți, și indiferent de tipul de bicicletă și experiență, te așteptăm cu drag la una din cursele concursului nostru (easy ride sau long ride) pe 26 Aprilie. Road Grand Pink este organizat de fete practicante ale ciclismului ca și tine și abia așteptăm să te cunoaștem!

Acest articol v-a fost oferit de colega noastră Andreea Calugăru.