Profil de ciclistă – Andreea Călugaru

„Antrenamentul pentru triatlon este aproape o artă a organizarii, căci sunt 3 discipline diferite și fiecare cere antrenamente specifice de tehnică, forță, anduranță și viteză. La asta se adauga și “micul” detaliu al recuperarii și al alocării de timp pentru activități cotidiene. În sezonul competițional mă antrenez cam 16-18 ore pe săptămână, iar în perioada aceasta în jur de 8-10 ore. Cam jumatate din timp este alocat biciclete.”

NUME – Andreea Călugaru

VÂRSTĂ – 29 ani

OCUPAȚIE – Business analyst în domeniul FMCG, co-fondator Bike Geek și în timpul liber triatlonistă.

DISCIPLINĂ – Triatlon, dar mai dau și pe la câteva concursuri de șosea din când în când

ECHIPA –

BICICLETĂ – “Bianca” – Bianchi ViaNirone

PALMARES – Nu știu dacă ce am făcut eu până acum în zona ciclism se poate numi astfel. În ultimii 2 ani în competitii de triatlon și ciclism am adunat 8 podiumuri la categoria de vârstă sau la open feminin. Cele mai importante rezultate pentru mine însă rămân locul 4 la Nationalele de Triatlon pe distanta Half Ironman dar și terminarea unui Ironman (3.8km înot, 180km bicicletă, 42km alergare) în Mallorca acum câteva luni.

  1. Când și cum a apărut ciclismul în viața ta?

Destinul a vrut ca eu sa fiu ciclistă, chiar dacă una întarziată. La 26 de ani nu urcasem niciodată pe bicicletă și am câstigat un MTB la un concurs foto. “Luky”, bicicleta, a stat cam un an în subsolul blocului până într-o zi de noiembrie când din senin am decis că vreau sa învaț să pedalez și să inot ca să pot să aud cândva cuvintele “You are an Ironman” la terminarea celui mai greu triatlon din lume .

  1. Moutainbike, șosea, cicloross, triatlon sau …?

Triatlon, triatlon, triatlon, dacă se poate pe distanțe cât mai lungi și mai dureroase. Anul trecut am gustat prima oara și din concursurile de ciclism pe șosea și mi-au placut, însa cu MTB-ul nu ma înțeleg pentru ca am o predispoziție fantastică pentru accidentări.

  1. De ce concursuri de ciclism?

Pentru linia de finish, indiferent de disciplină sportivă.Tot efortul cursei explodează într-o euforie de nedescris atunci când faci ultimul pas sau dai ultima pedală și auzi cipul electornic care confirmă ca ai terminat cursa. E o combinație de endorfine eliberate de creier,  adenalină care îți inundă corpul, inima care aproape sare o bătaie sau doua de  uimire.

  1. Cum te antrenezi?

Antrenamentul pentru triatlon este aproape o artă a organizarii, căci sunt 3 discipline diferite și fiecare cere antrenamente specifice de tehnică, forță, anduranță și viteză. La asta se adauga și “micul” detaliu al recuperarii și al alocării de timp pentru activități cotidiene. În sezonul competițional mă antrenez cam 16-18 ore pe săptămână, iar în perioada aceasta în jur de 8-10 ore. Cam jumatate din timp este alocat bicicletei.

  1. Echipamentul de ciclism ocupa un loc special în garderoba ta?

Situația la mine în sifonier este chiar mai dramatica, pentru că alaturi de echipamentul pentru ciclism mai inghesui și echipamentul de alergare și înot. Îndraznesc chiar sa spun ca la momentul acesta am mai multe haine tehnice decat haine pentru birou. Nici eu nu mai știu cum să le organizez pe toate prin sertare și dulapuri.

  1. Familia ce parere are despre pasiune ta pentru ciclism?

Părinții mei m-au indrumat inca din copilarie catre sport (am facut atletism), dar la inceput nu prea stiau ce e cu aceasta noua pasiune pentru ciclism si triatlon. Dupa ce au asistat o cursa in Brasov au devenit fanii mei cei mai mari. Iar prietenul meu, desi nu este sportiv, iubeste ciclismul, si face si el tot ce poate pentru a intelege si a sustine nebunia asta numita triatlon pe distante lungi.

  1. Ce obiective ai pentru 2015?

Mi-am propus să mă autodepașesc la Naționalele de Triatlon pe distanta half-Ironman dar și la Transfier – un Half-Ironman pe Transfăgărășan care se anunță a fi unul dintre cele mai dificile din lume. În rest, voi veni la multe competiții pentru antrenament sau pentru adrenalina de la linia de finish.

  1. Ce temeri ai avut la început?

O sumedenie de temeri! Ca mă pot accidenta grav, că voi fi strivită de un camion pe șosea în timpul antrenamentului sau că mă va ataca cineva în plină stradă ca să îmi fure bicicleta (ea, Bianca, este foarte frumoasă). Nu s-a întamplat nimic rau în 2 ani și mii de kilometri parcurși, de unde deduc că aceste temeri erau exagerate.

  1. Ce ponturi ai avea de împărtășit pentru fetele care vor să se apuce de ciclism?

În primul rând le recomand, acolo unde se poate, să incerce sa aduca un pic mai mult sport în viața lor. Apoi, sa se înconjoare de persoane care împartașesc acceași pasiune pentru că orice antrenament, indiferent de numarul kilometrilor și gradul de dificultate are gust mai bun in compania potrivită. Nu cred că voi uita prima mea urcare grea, făcută la Secaria alături de alte 4 fete pe doua roți. A fost o zi pe cinste!

  1. Te deplasezi la job cu bicileta? Daca nu, de ce?

Nu, prefer sa iau metroul. Insa folosesc bicicleta de oras pentru deplasari pana la bazin sau pe la cumparaturi.