PROFIL DE CICLISTĂ – Ina Dumitriu

BY IN Profil de ciclistă, Road Grand Pink NO COMMENTS YET

 

„Un concurs te poate împinge dincolo de unele limite, te ține în priză în mod constant dar iți dă și o senzație de apartenență la un grup: împarți momentul și adrenalina cu toți cei de pe traseu.”

 

NUME – Ina Dumitriu

VÂRSTA – 29

OCUPAȚIE – maker

DISCIPLINA – șosea

BICICLETA – Caffeine (Cannondale Caffeine) și The Anglerfish (Ciclocross Focus)

PALMARES – Nu cred în palmares, podiumul nu este un lucru pe care să îl vânez sau să mi-l doresc.

1. Când și cum a apărut ciclismul în viața ta?

Am învățat să merg pe bicicletă când eram mică, împreună cu fratele meu. Ne țineam pe rând de șa și ne făceam vânt. Țin minte momentul în care am pedalat singură pentru prima oara. Știu cum arăta bicicleta, cum era vremea afară și îmi amintesc perfect starea pe care am avut-o când am văzut ca fac ceva de una singură. Bicicleta însa a rămas prea mică și nu a fost înlocuită de alta până când am ajuns în facultate. Pe Blacky (bicicleta de atunci) mi-au furat-o din fața facultății. Mai serios mă dau de când cu Caffeine de prin 2013. Practic, am început al treilea an de când sunt în mod obsesiv pe bicicletă.

2. Mountainbike, șosea, ciclocross, triatlon sau …?

Primele aventuri pe bicicletă au fost prin oraș, apoi pe munte, iar în cadrul unui triatlon am descoperit șoseaua, doar că în loc de cursieră, mi-am cumpărat un ciclocross. Un pic din toate….?

3. De ce concursuri de ciclism?

Pentru că un concurs te poate împinge dincolo de unele limite, te ține în priză în mod constant dar iți dă și o senzație de apartenență la un grup: împarți momentul și adrenalina cu toți cei de pe traseu. Cursele de șosea sunt speciale: mersul în pluton și evadarea din el, lucrul în echipă, studierea traseului, gândirea momentelor în care să bei apă sau sa mănânci… mă trezesc invidiind băieții pentru simplul motiv că sunt mai mulți și se pot hârjoni în voie. Hai cu pluton de fete că pierdem multe fără el!

4. Cum te antrenezi?

Nu am un plan de antrenament. Încerc însă să am grijă de mine din punct de vedere fizic: să-mi las corpul să-și revină dacă l-am muncit prea mult, să mă hrănesc sănătos ca să am energie când pedalez și ies la tură de câte ori reușesc să-mi fac timp. Concomitent, încerc să am grijă și de psihicul meu și să nu mă prezint la o cursă/tură pentru care nu sunt pregătită cu așteptări prea mari.

5. Echipamentul de ciclism ocupă un loc special în garderoba ta?

Echipamentului îi revine un loc special, este imediat spălat, ajunge imediat pe umeraș sau păturit în sertarul lui. În fond, nu sunt țoale, sunt haine care au alt scop decât cel estetic. Am ales să cumpăr o piesă de echipament doar în momentul în care i-am ințeles logica și am simțit că am nevoie de el și, prin urmare, am doar strictul necesar.

6. Familia ce părere are despre pasiune ta pentru ciclism?

Părinții și fratele meu m-au susținut în orice nebunie am facut de-a lungul vieții. Toata nebunia cu concursurile este poate nouă pentru parinți dar senzația pe care o ai când pedalezi nu le este străină.

7. Ce obiective ai pentru 2015?

Câte planuri am pentru anul ăsta… dacă s-ar mai opri și ploaia… multe, multe multe urcări, în vârf cu Ötztaler, la care visez de când am aflat de existența concursului (Karina e de vină…). Îmi doresc trasee frumoase și lungi, îmi doresc să merg mai mult și mai repede și să mă bucur de oamenii cu care mă fugăresc la fiecare ieșire. Lista este făcută și călcâile deja îmi sfârâie. Nu-mi doresc un podium anume; la concursuri, să fiu în prima jumătate a clasamentului, atât.

8. Ce temeri ai avut la început?

M-am temut de șosea, acum mi-e frică să merg pe trotuar (pe bune, e periculos, jos de pe trotuar că e teren minat). Mi-a fost frică să am probleme cu bicicleta și să nu știu să le rezolv, să ies la ture și să nu fiu la fel de rapidă ca ceilalți, să fiu stângace și să încurc traficul sau să sperii șoferii. Toate au trecut. Singurul lucru de care mă tem în continuare este să mi se fure bicicleta.

9. Ce ponturi ai avea de împărtășit?

Oricare ar fi felul în care folosiți o bicicletă, asigurați-vă că știți ce vă trebuie pentru a fi în siguranță. Dacă mergeți la birou cu ea, informați-vă în legătură cu regulile de circulație; dacă ieșiți la tură: chit de pană, apă și mâncare; dacă vreți spd-uri: tutoriale pe youtube cât carul.

10. Te deplasezi la job cu bicicleta?

Da. Chiar și dacă plouă sau ninge. E ciudat să merg undeva fără să pedalez.

ina

Comments are closed.