PROFIL DE CICLISTĂ – Roxana Radu

„La primul concurs la care am participat, Rocket Bike Fest 1 iunie 2013, am terminat ultima. Când am ajuns la Finish nu mai erau decât băieții cu poarta. Poarta de Finish pe care au și desumflat-o după ce am trecut. M-am ambiționat și am început să merg numai la concursuri de moutain bike. Noul meu obiectiv era să nu mai termin ultima. La sfârșit de sezon am reușit chiar să urc pe podium. Mi-am dorit mai mult și abia în 2014 am înțeles că ciclismul e un sport pe care dacă vrei să îl faci bine trebuie să te antrenezi, să ai un plan, obiective, să știi să pedalezi corect, să știi tehnică, să mânânci sănătos, să iei vitamine și o mulțime de lucruri care pur și simplu mi-au deschis orizonturile spre un nou stil de viață. Abia în 2014 am avut marea revelație și am început să culeg rezultatele muncii.”

NUME – Radu

PRENUME – Roxana

VÂRSTA – 35

OCUPAȚIE – PR & Media Ghidul Miresei / Executiv @PR atelier

DISCIPLINA – MTB, șosea, ciclocross

ECHIPA – KTM Vredestein TEAM

BICICLETA – KTM Strada 100, KTM Ultra Sport

PALMARES

  • 2015 – locul 3, nivelul 2 – Urban Trail XCC
  • 2014 – Locul 2 – Zimbraria XC, Locul 2 – Geiger MTB Challenge, locul 2 – Eroica Road Grand Prix, locul 2 – Brebina Autumn Cyclocross
  • 2013 – locul 3 – Riders Club Team Challenge

1. Când și cum a apărut ciclismul în viața ta?

În mai 2013 ca antrenament de vară pentru snowboard. Mi-a fost recomandat ca sport ideal pentru forma de peste vară pentru snowboard. Nu aveam bicicletă așa că am răpit efectiv bicicleta fratelui meu, o Univega Alpina 550. Primele ieșiri au fost în parcuri, prin oraș și o tură de 90 de kilometri pe care am făcut-o în două zile. Mersul pe bicicletă în condițiile astea mi se parea prea incomod. Când un prieten mi-a recomandat concursurile de mountain bike am sărit cu interes. Perspectiva mă încânta pentru că concurs presupunea un traseu deja definit, asistență și prea multe avantaje. În 2013 am mers doar la concursuri fără să știu prea multe despre acest sport, tehnică sau cum se folosesc corect vitezele. Abia în 2014 am avut marea revelație și am început să culeg rezultatele muncii.

2. Moutainbike, șosea, cicloross, triatlon sau …?

Moutainbike, șosea, ciclocross. O să încerc și velodrom și downhill și tot ce mai ține de 2 roți.

3. De ce concursuri de ciclism?

La primul concurs la care am participat, Rocket Bike Fest 1 iunie 2013, am terminat ultima. Când am ajuns la Finish nu mai erau decât băieții cu poarta. Poartă de Finish pe care au și desumflat-o după ce am trecut. M-am ambiționat și am început să merg numai la concursuri de moutain bike. Noul meu obiectiv era să nu mai termin ultima. La sfârșit de sezon am reușit chiar să urc pe podium. Mi-am dorit mai mult și abia în 2014 am înțeles că ciclismul e un sport pe care dacă vrei să îl faci bine trebuie să te antrenezi, să ai un plan, obiective, să știi să pedalezi corect, să știi tehnică, să mânânci sănătos, să iei vitamine și o mulțime de alte lucruri și aspecte care pur și simplu mi-au deschis orizonturile spre un nou stil de viață. Când am descoperit cicliclimul de șosea, în vara lui 2014, am devenit dependentă de concursuri și ciclism.

4. Cum te antrenezi?

Mă antrenez singură în timpul săptămânii și cu băieții sau fetele în weekend. Coach Marc Sandu, cel care mi-a descoperit potențialul pentru acest sport, îmi construiește cu tact un program de antrenament adaptat obiectivelor mele.

5. Echipamentul de ciclism ocupă un loc special în garderoba ta?

La noi în casă locuiesc doi cicliști. Avem dulapuri speciale pentru echipament, fiecare cu sertarele lui. Bineînțeles, de multe ori fur tricouri de-a lui, o bandană sau vreo mănușă.

6. Familia ce părere are despre pasiune ta pentru ciclism?

Partenerul de viață e ciclist, coach și instructor, mergem la concursuri împreună, ne antrenăm împreună și părinții noștri de susțin cum pot mai bine. Mătușa mea mă sună de fiecare dată când vede la televizor un concurs de ciclism, convinsă că m-a văzut printre cicliști. Mamele ne trimit miere de albine specială pentru cicliști sau sfeclă cu țelină – “că am citit eu pe net că vă face bine”. Sunt o norocoasă, ce mai!

7. Ce obiective ai pentru 2015?

Să particip la cele mai grele concursuri de mtb și șosea de la noi și să urc pe podium la categoria de vârstă.

8. Ce temeri ai avut la început?

Foarte multe. Temeri mai am și acum. Cea mai mare era frica de coborâri. Pe mtb sau cursieră pentru că sunt abordări diferite. Dar pentru că asta îmi era un mare minus l-am rezolvat anul trecut.

9. Ce ponturi ai avea de împărtășit?

Privirea înainte! Mereu! Contează atât de mult și îți poate schimba complet modul în care primești acest minunat sport în viața ta. Recomand multe vitamine (mai ales cele naturale din alge), mâncare gătită și colorată.

10. Te deplasezi la job cu bicicleta?

Foarte rar pentru că distanța e prea mică și nu âmi place să mă opresc de prea multe ori.

roxana profil

r